Danske robotter bidrager til den grønne omstilling
Dansk robotteknologi er en vigtig faktor for grøn omstilling, konkluderer den første rapport nogensinde til at undersøge, hvordan robot-, automations- og dronevirksomheder i Danmark bidrager til den grønne omstilling.
Forskere hos Syddansk Universitet har undersøgt, hvordan dansk robotteknologi bidrager til grøn omstilling, og konklusionen er klar. De danske robotvirksomheder bidrager på mange måder og til mange brancher især ved CO2-reduktion, genanvendelse af ressourcer, optimering af produktionsprocesser og ved at erstatte kemiske med mekaniske processer.
Genkendelig tendens
Rapportens resultat kommer ikke bag på Tom Simonsen, direktør for Conpleks, som har arbejdet med udendørs, mobile robotter i mere end ti år. På baggrund af hans indsigt i branchen, er han overbevist om, at de danske robotvirksomheder er fuldt ud klar over, at grøn opstilling er en vigtig parameter og særligt for fremtidige løsninger.
– Allerede i 2013 deltog vi i et forskningsprojekt, som forsøgte at udvikle en elektrisk lugerobot til landbruget. To år senere udviklede vi sammen med en dansk kunde en elektrisk robot til opkridtning af sportsbaner. Selv dengang var de vigtigste kriterier, at robotten skulle være emissionsfri og støjneutral for at undgå gener for de medarbejdere, der arbejder i nærheden robotten, forklarer Tom Simonsen.
Fremskridtet gælder alle slags
For Conpleks har de sidste ti års robotevolution kun været på vej i én retning, hvilket betyder, at miljøet over tid spiller en større og større rolle indenfor robotudvikling uanset robotternes størrelse. At dette gør sig gældende, skyldes formentlig et stigende antal robotter til forskellige formål, og at robotterne efterhånden opererer tættere på og i befolkede områder.
– Lige nu arbejder vi på en større, emissionsfri græsklipperrobot. For kun få år siden ville en robot af denne størrelse være drevet af fossile brændstoffer, men kundernes tilgang er ændret nu. Idéen til netop denne græsklipperrobot opstod derfor på baggrund af et krav fra flere kommuner, som ønsker en robot, der ikke forurener, fordi den skal køre side om side med mennesker i parker og andre rekreative områder, fastslår Tom Simonsen.
Forskere fra Syddansk Universitet har udarbejdet rapporten baseret på interviews med en række robotvirksomheder, afsnit fra eksisterende analyser på området og politiske initiativer, herunder den Danske Regerings Nationale Robotstrategi, der blev publiceret i 2020, og som sætter grøn omstilling øverst på robotindustriens dagsorden.