Vækst i Struer trods større ledighed end i 2008
Struer Kommune er en af de yderkommuner, der i dag har færre arbejdspladser end i 2008, før finanskrisen ramte, viser en ny rapport fra VIVE. Alligevel trives en lang række vækstvirksomheder i kommunen, heraf mange i BusinessPark Struer.
Rapporten fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at arbejdspladserne er rykket mod de større bykommuner, og selvom beskæftigelsen er stigende i de fleste kommuner, kæmper yderkommunerne stadig med at genvinde de arbejdspladser, finanskrisen tog.
En af disse yderkommuner er Struer Kommune, som har 23,3 % færre arbejdspladser i forhold til antallet i 2008 til trods for flere kommunale tiltag og mange private virksomheder, der sammen skaber arbejdspladser og vækst. På den baggrund valgte både P4 Midt & Vest og TV Avisen at kigge nærmere på udviklingen i Struer, herunder med besøg hos Conpleks.
Conpleks blev grundlagt i 2010 og var den første virksomhed, der lejede sig ind i BusinessPark Struer, som blev etableret i de lokaler, Ericsson efterlod efter nedlæggelsen af afdelingen i Struer. BusinessParkens formål er at drive en udviklingspark for teknologibaserede iværksættere og vækstvirksomheder i Nordvestjylland. I løbet af de ti år BusinessParken har eksisteret, er der skabt over 120 arbejdspladser i huset, og Conpleks står bag tolv af dem.
Ændringer i arbejdsmarkedet
I slutningen af nullerne blev Struer ramt af store fyringsrunder hos Bang & Olufsen samt nedlæggelsen af Ericsson, Rationel Vinduer, svineslagteriet og fjerkræslagteriet samt oksekødsopskæringen hos Danish Crown. På den baggrund blev det nødvendigt at sadle om i Struer, og ud af finanskrisens aske opstod der flere virksomheder, hvor omdrejningspunktet var teknologisk viden, iværksætteri og entreprenørånd.
I forlængelse heraf lancerede Struer Kommune blandt andet Erhvervsstrategi 2021 med en vækstplan, der på sigt skal skabe 100 lokale arbejdspladser ved at lade ti udvalgte virksomheder, heriblandt Conpleks, gennemgå et forretningsudviklingsforløb. Dertil kommer oprettelsen af BusinessPark Struer, Sound Hub Denmark og Lydens By samt vækst i antallet af medarbejdere hos Skattecenter Struer, Harman og Phillips-Medisize. Sammen med flere privatejede virksomheder i Struer Kommune har disse virksomheder samlet set skabt omkring 500 nye arbejdspladser i kommunen indtil videre.
På landsplan er ledigheden afløst af jobvækst
Det fremgår af rapporten, at beskæftigelsen på landsplan blev hårdt ramt af den økonomiske krise særligt i krisens første år fra 2008 til 2009. Beskæftigelsen fortsatte med at falde frem til 2012, men er herefter steget år for år, så beskæftigelsen fra og med 2017 har ligget på et højere niveau end i 2008. Det vil sige, at tabet af arbejdspladser efter finanskrisen er mere end genvundet på landsplan grundet gode vækstforhold i årene efter 2013. Denne overordnede udvikling i antallet af arbejdspladser dækker dog over store forskelle på tværs af kommunerne, hvor nogle kommuner i årene fra 2008 til 2018 har fået 20-30 % flere arbejdspladser, mens andre kommuner ligesom Struer har oplevet et fald på 15-25 %.
Indslaget om Struer Kommune og Conpleks i TV Avisen 10. januar begynder 19:22 inde i udsendelsen.
Informationer om rapporten samt diverse indslag forekommer løbende i udsendelsen på P4 Morgen Midt & Vest fra fredag den 10. januar, mens indslaget om Conpleks begynder 01:13:04 inde i udsendelsen.
Foruden Conpleks besøgte P4 Midt & Vest også Thomas Højland, der har startet egen virksomhed i BusinessPark Struer, hvilket der kom en artikel ud af.