Færdselsloven tager første skridt i retning af autonome robotter i bymiljøer
Den danske Færdselslov er blevet ændret, hvormed det nu er muligt at teste små, autonome køretøjer i det offentlige rum. Ændringen gælder for selvkørende robotter, som kører på hjul, bælter og lignende og dermed er uafhængige af skinner. Robotterne må desuden maksimalt kunne køre seks kilometer i timen.
Conpleks har sammen med en række forskere og andre robotvirksomheder deltaget i et projekt på foranledning af Odense Robotics kaldet Inter-urban Vehicles. Formålet med projektet var at undersøge, hvordan ændringen i Færdselsloven kan få indflydelse på fremtidens mobile robotter ved at gennemgå nye generationer af robotter, som kan udføre opgaver i det offentlige rum, og ved at analysere ændringen i Færdselsloven.
Selvkørende robotter i bybilledet
Ændringen i Færdselsloven vil med garanti være med til at afdække flere anvendelsesmuligheder, idet både forskere og virksomheder i den danske robotindustri står klar til at teste en lang række interurbane køretøjer til forskellige formål. Nogle, såsom logistik- og transportrobotter, har været undervejs gennem flere år, mens robotter, der anvendes til græsklipning og sportsrelaterede opgaver, er helt nye.
Eftersom den nye ændring gør det muligt at teste små, autonome køretøjer på de danske gader og stræder, bliver sandsynligheden for at se robotter, der leverer varer direkte til døren, større og større. Selvom robotterne nu kan køre rundt i det offentlige rum, er der stadig nogle safety-aspekter, som skal udvikles, inden de er klar til at køre autonomt rundt blandt mennesker. Dette er også grunden til, at ændringen i Færdselsloven kræver, at robotterne er indrettet således, at en fysisk person kan overtage kontrollen, hvis det bliver nødvendigt.
– Inden disse robotter kan udbredes, skal de blive bedre til at interagere med mennesker. Så vi har brug for at finde en metode til at få robotterne til at tydeliggøre deres intentioner overfor de mennesker, de støder på. Det er klart, at relativt store maskiner, der kører fuldautonomt, kræver en række sikkerhedsforanstaltninger, som på nuværende tidspunkt ikke er udviklet til fulde, forklarer Tom Simonsen, Administrerende direktør hos Conpleks, og fortsætter
– Samtidig tager ændringen i Færdselsloven ikke højde for maskiner, der ikke er emissionsfrie, hvormed en stor mulighed for at udvikle blandt andet landbrugs- og entreprenørrobotter udelukkes. På baggrund heraf, har vi sammen med andre markante, danske robotvirksomheder lavet et forbedringsforslag til ændringen af Færdselsloven. Det vil sige, for nu har vi taget et første skridt i den rigtige retning, men lad os se, hvor de næste ændringer vil føre os hen.
Se her for yderligere information om projektet Inter-urban Vehicles.