Vil danske robotvirksomheder bogstavelig talt blive overhalet?
En række danske virksomheder og organisationer sætter fokus på de mangler, den nye udgave af Færdselsloven, som tillader tests af små, autonome køretøjer i det offentlige rum, indeholder.
Eftersom ændringerne af Færdselsloven gør det muligt at teste små, autonome køretøjer i det offentlige rum, burde det blive mere sandsynligt at se robotter aflevere varer direkte til døren. Ændringerne inkluderer dog kun selvkørende robotter, der maksimalt må køre 6 km/t og veje op til 100 kg.
Samtidig er benzin- og dieseldrevne robotter ikke inkluderet, hvormed det enorme potentiale inden for robotter til primært landbrug og professionel græsklipning forsvinder i takt med muligheden for at teste dem. Derudover ville et batteridrevet køretøj, som vejer under 100 kg, automatisk få en meget kort rækkevidde, idet batterier er tunge.
Minister trækker håndbremsen
For Transportminister, Benny Engelbrecht, handler det primært om trafiksikkerhed, og at den enkelte trafikant ikke skal blive usikker ved mødet med robotterne i trafikken. En proces, som efter hans mening skal ske gennem flere små skridt over en længere periode. Ifølge en række betydelige organisationer i den danske robotindustri vil denne tilgang sandsynliggøre, at dansk innovation og forskning bogstavelig talt bliver overhalet af udenlandske virksomheder.
Aarhus Kommune, den danske robotklynge, Odense Robotics, og Conpleks er blandt de aktører, som har fremhævet nødvendigheden af tests af større robotter i det offentlige rum. Uden den mulighed vil det afskære såvel virksomheder som danske forsknings- og innovationsmiljøer fra at eksperimentere og opnå erfaring med større køretøjer, herunder køretøjer målrettet landbrug og byggeri, som der er stor efterspørgsel på netop nu.
– For nogen vil det her give en lettere vej hen mod at blive et kommercielt produkt. Og det
er vigtigt, da de danske virksomheder, der kan levere inden for rammen, får en
konkurrencemæssig fordel. Det forhindrer ikke os i at arbejde videre, men vi kan ikke
rigtig udnytte de muligheder, den her bekendtgørelse giver, siger Dennis Snitgaard, som arbejder med salg og virksomhedsudvikling hos Conpleks.
Græsset er grønnere
Holo er et godt eksempel på en dansk virksomhed, som arbejder med integration og betjening af autonome køretøjer. Virksomheden står for sikker drift, der konstant skubber autonom teknologi lige til grænsen, herunder persontransport med køretøjer i minibusstørrelse. Et arbejdsområde, der tvinger virksomheden til at lede efter testområder uden for Danmarks grænser.
– Det, vi frygter, er, at innovationen inden for det her område i Danmark dør fuldstændigt,
siger Michael Skibsted, som fortæller, at Holo i stedet har planer om at teste på de norske veje, og fortsætter,
– Vi kan godt rende rundt og lave noget på en testbane, men hvis vi virkelig skal lære noget om det her, så skal vi ud at køre på vejene i virkeligheden. Og det kan man sagtens gøre på en kontrolleret og sikker måde.