TAPAS-netværkets allerførste robot er fra Conpleks
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) står bag projektet TAPAS, der er et netværk af referencestationer i Århus Kommune, som kan bruges til præcis positionering af blandt andet udendørs, mobile robotter.
TAPAS-netværket er et bud på en ny teknologi, som blandt andet kan bruges til førerløse køretøjer såsom robotter. Netværket består af elleve referencestationer, der er placeret tæt på hinanden, og som udsender signaler, de førerløse køretøjer kan navigere efter. For at teste netværket har SDFE allieret sig med Conpleks, der deltager i projektet med en semiautonom græsklipperrobot.
– Ved hjælp af SDFE’s TAPAS-netværk af referencestationer kan vi positionere robotten ultra-præcist, og vi forventer at opnå en nøjagtighed på 1 cm eller bedre. Dette er vigtigt, idet præcision er en af de vigtigste parametre for at løse opgaver med udendørs, mobile robotter, ikke kun i forhold til græsslåning, men også i forbindelse med opmærkning på veje, opkridtning af fodboldbaner med mere, fortæller Tom Simonsen, administrerende direktør hos Conpleks.
Foto: SDFE
Danmark i digital særklasse
Projektet blev offentliggjort med en robotdemonstration fredag den 26. oktober i Århus med deltagelse af Lars Christian Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister, og Jacob Bundsgaard, borgmester i Århus, der begge understregede vigtigheden af, at Danmark fortsat forbliver et foregangsland indenfor teknologi og digitalisering.
– Det her får enorm betydning for udviklingen af fremtidens samfund, ikke bare i Danmark. Med TAPAS-projektet sikrer vi, at Danmark er på forkant med udviklingen af super-præcis positionering via satellitter. For fremtidens selvkørende biler og droner er afhængige af et netværk, der virker. Det er ikke sikkert, vi når dertil hverken i dag eller i morgen, men det er med TAPAS, vi tager de første skridt, fastslog Lars Christian Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister.
Eftersom TAPAS-projektet skaber mulighed for stor teknologisk udvikling, vækst og arbejdspladser har projektet fået bred omtale i forskellige medier, se et udsnit herunder.
– Indslag i TV-Avisen, som begynder 15:26 minutter inde i udsendelsen
– Artikel i Århus Stiftstidende
– Artikel på Ingeniørens webside, ing.dk